Принудителните затваряния на моловете като ограничителна мярка за разпространение на коронавируса

...
Принудителните затваряния на моловете като ограничителна мярка за разпространение на коронавируса
Коментари Харесай

Малките търговци сменят моловете с оживени улици

Принудителните затваряния на моловете като ограничаваща мярка за разпространяване на ковид са предиздвикали доста търговци да изнесат магазините си на оживени улици. Това демонстрира изследване за пазара на недвижимите парцели за първото полугодие на 2021 година на консултантската компания Colliers International. Според Colliers наклонността на овакантяване на огромните търговски обекти ще продължи през тази и идната година.

В София по централния бул. Витоша през първите 6 месеца на 2021 г. свободните търговски площи са намалели от 9% на 7,5%. Наред с това се е понижило почти двойно и придвижването на наематели. Останалите търговски улици в столицата запазват стабилни равнища на претовареност.

Наемите за търговски площи се задържат без смяна, след спада в първата половина на 2020 година - при започване на пандемията и първите ограничаващи ограничения. В момента офертните равнища за първокласни площи в моловете в София са приблизително 34 евро на кв. м, до момента в който на централните софийски търговски улици вървят приблизително 50 евро за кв. м.



 

Въпреки бягството на доста дребни търговци в моловете в София равнищата на свободните площи се задържат към 6-7%, даже се регистрира растеж на новонаетите площи спрямо предходната година. Това се дължи на откриването на магазини на няколко известни европейски марки през тази година. Става дума обаче за търговци, които към този момент имат наличие в България, до момента в който не се вижда нахлуване на нови брандове у нас. По данни на Colliers през първите 6 месеца в софийските молове са уcвoeни плoщи за малко нaд 10 xил. ĸв. м, при едвам 6 хиляди кв. м в края на предходната година, само че надалеч от пиĸa през 2019 година – нaд 21 xил. ĸв. м. Към момента общото предлагане на съвременни търговски площи в София е 390 660 кв. м, демонстрират данните на Colliers.

 



Гoлямa чacт oт моловете са изпoлзвaли тpитe талази нa пълнo или чacтичнo блoĸиpaнe ĸaтo възмoжнocт зa пpeycтpoйcтвa и ocвeжaвaнe. Caмo в cтoлицaтa ca peнoвиpaни и peмoнтиpaни paзлични зoни в тpи oт гoлeмитe мoлoвe.

 

РИТЕЙЛ ПАРКОВЕ

Несигурната конюнктура прави търговците внимателни по отношение на разширение на мрежата. Има няколко сегмента, при които има растеж обаче - бързооборотни и спортни артикули, дрогерии и дискаунт магазини. В търсене на благоприятни условия за разширение тези търговци се ориентират към ритейл парковете, разясняват от Cushman & Wakefield Forton.

Ритейл парковете съставляват пространства, на които има два или три огромни магазина за техника, мебели, строителни материали или хранителни артикули с общ паркинг и голям брой по-малки търговски обекти. " Те са към момента едва развити, само че дават добра и рентабилна опция за нахлуване в регионалните градове “, показват от Cushman & Wakefield Forton. 

От Colliers също предвиждат, че този формат ще бъде за предпочитане за експанзията на веригите за хранителни артикули.

Към средата на годината 52 000 кв. м в ритейл паркове са в градеж или в стадий на обмисляне. Общият размер на съществуващите площи към този момент доближава 179 360 кв. м, само че гъстотата им е доста по-малка по отношение на междинните равнища в Югоизточна Европа. У нас на 1000 поданици се падат едвам 27 кв. м, до момента в който гъстотата в Сърбия и Румъния е надлежно съвсем два пъти и съвсем три пъти по-висока.

В ритейл парковете наемите са приблизително 8-10 евро на кв. м в столицата и 7-9 евро на кв. м за регионалните градове.

" Онлайн търговията значително измести физическите магазини и тяхното търсене понижа, за разлика от предлагането. Онлайн търговията се трансформира в главен канал, посредством който редица компании поддържат връзка с клиентите си. Коронавирус пандемията форсира цифровата промяна на бизнесите в България, ускори темповете на обединение на физическата и онлайн търговия. Водещите марки в България потвърждават ефикасността на обединяването на цифровите и физическите канали в поддръжка на желанията на клиентите като способ за извършване на покупки, вместо да третират онлайн магазините и физическите магазини като обособени обекти “, отбелязва консултантската компания.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР